Ik ben door mijn rug gegaan, kan een chiropractor helpen?

Een kleine, onschuldige beweging waarbij het opeens in de rug schiet kan iedereen overkomen. De rug verstijft als het ware en dit kan erg veel pijn doen. Deze klacht wordt vaak omschreven als “door de rug gaan”, maar wordt ook wel spit, lumbago of acute lage rugpijn genoemd.

In dit artikel leest u wat het precies inhoudt, wat de oorzaken zijn en hoe een chiropractor u hierbij kan helpen.

Contact opnemen

Wat houdt “door de rug gaan” precies in?

Wanneer iemand door de rug gaat, verkrampen de spieren in de lage rug. Dit is een beschermingsreactie tegen een opeenstapeling van kleine beschadigingen waarvoor niet meer gecompenseerd kan worden. 

Door de verkramping van de spieren ervaart iemand een plotselinge, scherpe pijn in de rug. Verkramping en pijn kunnen ertoe leiden dat iemand tijdelijk minder dagelijkse activiteiten kan uitvoeren. De rug is dan zo verkrampt dat bewegen niet meer gaat. 

De pijn kan vanuit de (onder)rug ook uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals richting de benen. Om te pijn tegen te gaan passen mensen vaak een copingmechanisme toe, namelijk naar een kant hellen om de pijn aan de andere kant te verminderen. 

Dit werkt echter tegendraads, omdat dan ook aan de andere kant spierverkrampingen kunnen ontstaan, wat het alleen maar erger maakt. Daarom is het zo belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Wat zijn de oorzaken van “door de rug gaan”?

Een veelvoorkomende oorzaak van door de rug gaan is een verkeerde houding. Hierdoor ontstaat er een asymmetrische belasting op de (tussen)wervelschijven. De oorzaak van deze disbalans verschilt vanzelfsprekend per persoon. 

Waarschijnlijk is een combinatie van factoren de boosdoener. Deze factoren zijn bijvoorbeeld het maken van een plotselinge beweging, stress, verhoogde belasting van de rug, hernia, verkeerd tillen of zoals eerder al benoemd, een verkeerde houding.

Hoe kan chiropractie helpen bij rugklachten?

Chiropractie is een geneeswijze waarbij de nadruk ligt op het opsporen en corrigeren van zenuwblokkades, oftewel subluxaties. Een subluxatie ontstaat door verkeerde uitlijning van wervels, wat voor bewegingsstoornissen of zenuwblokkades kan zorgen. 

Een chiropractor corrigeert de subluxaties door het toepassen van een mechanische impuls om communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en gewrichten op te lossen. 

Chiropractie richt zich op het stellen van de juiste diagnose, het opstellen van de juiste behandeling en preventie. Na het aanpakken van het onderliggende probleem is een behandeling dus ook gericht op toekomstige klachten om de algehele gezondheid zo optimaal mogelijk te houden.

Hoe ziet een behandeling er bij ons uit?

Ons behandelplan bestaat uit vier fasen, die per patiënt en klacht verschillen qua inhoud. Eerst plannen we een intakegesprek met chiropractisch onderzoek. We willen weten waar uw klachten vandaan komen!

De tweede fase is de verlichtingsfase. Zoals de naam eigenlijk al zegt, proberen we in deze fase uw pijn te verlichten. Wanneer u door uw rug bent gegaan, houdt dit vooral in dat wij uw spieren gaan proberen te relaxeren. 

De derde fase is de stabiliseringsfase. De vooruitgang gaat met minder grote stappen, omdat we al ver zijn gekomen vanaf het eerste consult. In deze fase krijgen de spieren en banden de tijd zich aan te passen naar de juiste stand.

De laatste fase is de onderhoudsfase. De grootste vooruitgangen zijn geboekt en om terugval te voorkomen, kiezen veel klanten ervoor om op periodieke controle te komen. We controleren uw lichaam opnieuw op subluxaties en streven naar optimale gezondheid.

Chiropractie Den Haag bij rugklachten

Onze praktijk beschikt over de nieuwste technologie, diagnostische apparatuur en chiropractische technieken die wij graag inzetten voor uw gezondheid. 

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen op weg naar verlichting en herstel. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Afspraak maken?

U kunt een afspraak maken via telefoon, mail of gebruik het formulier.

Neem contact met ons op of maak een afspraak

Ik ben een bestaande klant
Ik ben een bestaande klant

Als je een nieuwe klant bent, vul dan het formulier hieronder in zodat er iemand bij ons binnen 1 dag contact met je kan opnemen.

    Mogen wij u tussen 7:30 en 9:00 's bellen?

    nl_NL