Is chiropractie gevaarlijk?

Wanneer u op een verjaardag of tijdens een uitje een gesprek heeft over gezondheid en chiropractie, dan komen er direct allerlei ervaringen op tafel. Veel mensen hebben goede ervaringen met chiropractie. Bijvoorbeeld omdat hun rugklachten verholpen zijn of doordat ze een lange tijd met onbegrepen klachten rondliepen.

Maar er zijn ook altijd mensen die een beetje huiverig zijn voor chiropractie. Misschien omdat ze een negatief verhaal gehoord hebben of misschien doordat ze niet goed weten wat chiropractie inhoudt.

Wij willen u daarom een duidelijk antwoord geven op de vraag of chiropractie gevaarlijk is. Want een bezoek aan een goede chiropractor is absoluut niet gevaarlijk, het is zelfs heel goed voor uw gezondheid.

Contact opnemen

Waarom denken sommige mensen dat chiropractie gevaarlijk is?

Wanneer mensen denken dat chiropractie gevaarlijk is, dan komt dit vaak door een verhaal dat via via hebben gehoord. In de meeste gevallen is dit een verhaal dat tig keer is doorverteld en waarvan alle details zijn verdwenen. 

Dit zijn verhalen over mensen die grote problemen kregen na het bezoeken van een chiropractor of waarbij de klachten veel erger werden.

Wij willen niet beweren dat er nooit negatieve ervaringen met chiropractoren zijn. Wij zijn mensen, net als andere zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten en psychologen. Net zoals deze zorgverleners zijn ook chiropractoren niet volmaakt.

Wij zijn wel allemaal goed opgeleid en zeer ervaren. Want chiropractor word je niet zomaar. Daar gaat een lange universitaire opleiding met heel veel kennis en ervaring aan vooraf.

Hoeveel incidenten gebeuren er met chiropractoren?

Er gaan in Nederland honderdduizenden mensen naar een chiropractor. En hoe vaak heeft u nu een echt gevaarlijk incident gehoord, van iemand dit zelf heeft meegemaakt?

Waarschijnlijk nog nooit. Want dit gebeurt ook bijna nooit.

Er zijn video’s op het internet waarin chiropractoren in andere landen op zeer hardhandige wijze te werk gaan. Dit zijn filmpjes voor de aandacht, dit is niet hoe chiropractoren daadwerkelijk te werk gaan. Wij gebruiken technieken die volledig veilig zijn.

Denkt u dat in een land als Nederland chiropractie beoefend zou mogen worden wanneer dit niet veilig is? Natuurlijk niet! Gelukkig niet!

Want naast de Nederlands overheid die iedereen controleert die zorg biedt in Nederland, hebben wij onze eigen extra controles. Wij hebben strenge beroepsverenigingen van zeer ervaren chiropractoren die nog eens extra goed de kwaliteit controleren. Veel strenger dan dat de overheid dit doet.

Want chiropractoren staan voor gezondheid, voor kwaliteit en voor passie. Dat laten we graag controleren, omdat wij hier 100% achter staan.

Wat doet een chiropractor dan precies?

Een chiropractor is niet bezig met het verschuiven van wervels of met het rechtzetten van gewrichten. Dit is een misvatting van veel mensen. Een chiropractor is een gezondheidsexpert die zich met name richt op het zenuwstelsel, de wervelkolom en de gewrichten.

Ieder orgaan, ieder proces en iedere beweging in ons lichaam wordt door zenuwen aangestuurd. Ons zenuwstelsel bestaat uit onze hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen (zenuwen in het lichaam). 

De zenuwen verlaten het ruggenmerg om naar het lichaam te lopen. Hierdoor passeren ze de ruggenwervels. Omdat de zenuwen op dit punt relatief kwetsbaar zijn (hernia, ischias), komen er relatief veel problemen voor in deze regio.

Dit is de reden waarom chiropractoren zich vaak richten op de rug, in dit gebied kunnen er namelijk allerlei verstoringen rondom de zenuwen optreden. Door er voor te zorgen dat de zenuwen niet bekneld of verstoord zijn, kan de chiropractor deze weer optimaal laten functioneren. 

Hierbij worden er geen wervels verschoven, de wervels worden in balans gebracht en de spieren rondom de wervels worden gestimuleerd om de druk gelijkmatig te verdelen. 

Wij gebruiken dus volledig veilige technieken als manipulaties of mobilisaties om ruimte te maken en om de beweeglijkheid te bevorderen. Dit is voor de korte termijn, om snelle verbetering te bieden. De rest van onze zorg bestaat uit andere technieken om deze verbetering ook duurzaam vast te houden.

Ervaar zelf hoe goed chiropractie voor uw gezondheid is

Wij laten u graag zien hoe wij werken, met passie en met oog voor detail. Onze praktijk heeft chiropractoren met internationale ervaring. Wij brengen dus het beste van verschillende werelddelen. 

Wij willen onze kennis en kunde graag inzetten voor uw gezondheid. U hoeft ons alleen een berichtje te sturen of even te bellen om hier meer te weten over te komen.

Contact opnemen

Afspraak maken?

U kunt een afspraak maken via telefoon, mail of gebruik het formulier.

Neem contact met ons op of maak een afspraak

Ik ben een bestaande klant
Ik ben een bestaande klant

Als je een nieuwe klant bent, vul dan het formulier hieronder in zodat er iemand bij ons binnen 1 dag contact met je kan opnemen.

    Mogen wij u tussen 7:30 en 9:00 's bellen?

    nl_NL