Wat bedoelen chiropractoren met een subluxatie?

Chiropractoren kunnen uren praten over gezondheid, het menselijk lichaam en het zenuwstelsel. Een term die dan regelmatig voorbij komt is de subluxatie.

Contact opnemen

Subluxatie en het zenuwstelsel

De subluxatie is een term die chiropractoren gebruiken om een blokkade of verstoring van het zenuwstelsel aan te duiden.

Omdat het zenuwstelsel iedere beweging of waarneming van ons lichaam initieert, aanstuurt en begeleidt is een optimale werking van het zenuwstelsel op essentieel. Wanneer er sprake is van een blokkade (subluxatie) kunnen de gevolgen dan ook groot zijn. Doordat het zenuwstelsel bij iedere functie van ons lichaam betrokken is, kunnen de gevolgen ook nog eens heel divers zijn.

Een ongestoorde werking van een zenuwstelsel zonder luxaties is dan ook de sleutel voor een goede gezondheid. Wij vertellen u graag hoe onze praktijk in Den haag u hierbij kan helpen.

Wat is een subluxatie?

U kent misschien de term luxatie, hiermee wordt een gewricht bedoeld dat uit positie is geschoten. Een schouder die uit de kom is, is dus een schouderluxatie. Een subluxatie is een meer subtiele versie van een luxatie. Er is geen sprake van een grote vervorming of scheefstand zoals bij een schouder of vinder die uit de komt is.

Bij een subluxatie is er sprake van een wervel die niet in de juiste stand staat. Een betere manier om dit te omschrijven, is door te zeggen dat de wervel niet meer in balans is. Bij een subluxatie is dus sprake van een ruggenwervel die niet in balans is, waardoor er een verstoring kan optreden van de zenuwen die rondom de wervel lopen.

De wervels vormen namelijk niet alleen een stevige kolom waar de ribben en het hoofd op steunen. Door de wervelkolom loopt ook het ruggenmerg, een grote bundel zenuwen die ons lichaam met de hersenen verbinden. Bij iedere wervel vertakken er zenuwen vanuit het ruggenmerg naar een deel van ons lichaam. Die vertakkingen zorgen voor de overdracht van informatie van de hersenen naar ons lichaam en vice versa. 

Door een subluxatie kan de zenuw die door de wervel loopt verstoord raken. Deze zenuwblokkade kan vervolgens de werking van de zenuw beïnvloeden. Dit kan allerlei verschillende klachten geven.

Welke klachten kunnen er ontstaan door een subluxatie?

Onze praktijk in Den haag bestaat al vele jaren. Door de jaren heen hebben wij de meest uiteenlopende klachten door een subluxatie zien langskomen. Een veelvoorkomende en bekende klacht is de hernia. 

Bij een hernia is er sprake van het uitpuilen van het stootkussentje tussen de wervels (tussenwervelschijf). Dit kan op een zenuw drukken. Hierdoor ontstaat er pijn, zowel lokaal in de rug als in het lichaamsdeel dat door de zenuw wordt aangestuurd. Naast pijn kunnen er ook tintelingen of een doof gevoel ontstaan, doordat de zenuw ook niet meer in staat is om informatie van de zintuigen naar onze hersenen te sturen.

Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Wanneer de subluxatie zich bevindt in de lage borstwervel (thoracaal) of hoge lendenwervel (lumbaal), dan kan de werking van de darmen verstoord raken. De darmen worden aangestuurd door zenuwen die door deze wervels lopen. 

Afhankelijk van de locatie kunnen slapeloosheid, verminderde weerstand, slaapproblemen, emoties, hoofdpijn, stressklachten, gewrichtsklachten of vermoeidheid ontstaan. Deze lijst is niet volledig, want ons gehele lichaam wordt door zenuwen bestuurd. In dit licht bezien kan een subluxatie dus nagenoeg alle lichamelijke processen verstoren.

Contact opnemen

Hoe behandelen wij een subluxatie?

Het goede nieuws is dat het lichaam een enorme zelfhelende capaciteit tot haar beschikking heeft. Een chiropractor zal dan ook nooit zeggen dat hij of zij iets kan genezen. Het is de taak van de chiropractor om die omstandigheden te creëren waarin het lichaam zelf kan herstellen.

Dit start met een gronding onderzoek van de oorzaak van de klachten. Welke wervels zijn betrokken en wat is de reden dat deze wervel niet in balans is? Dit vormt de basis van de zorg.

Met manuele druktechnieken zoals kraken of een luchthamer, kan de chiropractor de wervels opnieuw in balans brengen. Door ook de houding, spierspanning of intoxicaties aan te pakken, kunnen we voorkomen dat de wervels opnieuw uit balans raken. 

Dit zorgt ervoor dat de subluxatie verdwijnt waardoor de zenuwblokkade wordt opgeheven. Hierdoor kan het lichaam nu zelf verder herstellen. Wanneer de zenuw weer volledig haar werk kan doen, zijn de klachten verleden tijd.

Afspraak maken?

U kunt een afspraak maken via telefoon, mail of gebruik het formulier.

Neem contact met ons op of maak een afspraak

Ik ben een nieuwe klant
Ik ben een bestaande klant

Als je een nieuwe klant bent, vul dan het formulier hieronder in zodat er iemand bij ons binnen 1 dag contact met je kan opnemen.

    Mogen wij u tussen 7:30 en 9:00 's bellen?

    nl_NL