Chiropractische Zorg bij Hoofdpijn en Migraine

Als chiropractoren verbazen we ons regelmatig over het volgende: Nederlanders lijken hoofdpijn heel normaal te vinden.

Contact opnemen

Hoofdpijn en migraine

Hoe vaak hoort u niet één van de volgende uitspraken:

 • Ik kom vanavond niet, ik heb hoofdpijn
 • Dit is een migraine aanval, die heb ik regelmatig
 • Vandaag kan ik niet werken want ik heb last van hoofdpijn
 • Ik heb weer eens hoofdpijn
 • Die heeft altijd hoofdpijn
 • Ik heb meerdere migraine aanvallen per maand
 • Hoofdpijn, op een gegeven moment leer je ermee omgaan

Deze uitspraken en allerlei varianten hierop, lijken te suggereren dat hoofdpijn iets is dat vaak voorkomt en dat we er maar aan moeten wennen. Maar als chiropractoren weigeren wij dit zomaar te accepteren. Ja, hoofdpijn en migraine komen veel voor. Nee, dit is niet normaal! En het is zeker niet normaal om dan maar pijnstillers te slikken om de hoofdpijn niet meer te voelen. Een chiropractor kiest niet voor het onderdrukken van signalen van het lichaam (zoals bijvoorbeeld pijn). Een chiropractor heeft als doel om zo mogelijk de oorzaak weg te nemen zodat er geen pijn meer optreedt, in plaats van deze pijn te verdoven. Wij vertellen u daarom graag meer over onze visie op hoofdpijn en op migraine en onze manier om hier op te reageren. We beginnen met wat cijfers over hoe groot het probleem van hoofdpijn en migraine eigenlijk is.

Contact opnemen

Hoofdpijn en Migraine: (bijna) iedereen heeft er last van

Migraine komt bijzonder vaak voor. Zo’n 14% van de Nederlandse bevolking leidt aan regelmatige migraine aanvallen. Dit zijn miljoenen mensen! Hetzelfde geldt voor spanningshoofdpijn, maar liefst 29% van de populatie geeft aan, dat zij hier last van hebben gehad in de afgelopen twee weken. Een bizar aantal van 96% van de bevolking geeft aan dat zij ooit wel eens last hebben gehad van spanningshoofdpijn! Amerikaans onderzoek geeft gelijkwaardige cijfers. Hierbij wordt zelfs nog berekend dat 8% van de mensen wel eens dag niet kan werken en meer dan 40% is regelmatig minder productief door de hoofdpijn. Het is dus niet overdreven om te zeggen dat hoofdpijn een groot probleem is. In dat licht beschouwd, is het nog vreemder dat zoveel mensen dit maar lijken te accepteren.

De Oorsprong van Hoofdpijn en Migraine

Het ligt voor de hand om te zeggen dat hoofdpijn een probleem is van het hoofd. Immers, als u uw teen stoot, dan doet uw teen pijn. De teen veroorzaakt dus de pijn.. Maar er zijn ook andere vormen van pijn. Bijvoorbeeld bij een hernia is er sprake van een zenuwbeknelling in de rug, maar kunt u pijn voelen in uw been. Dit komt doordat de pijn uitstraalt naar het been. Hier treedt de pijn dus op een andere locatie op. Chiropractoren stellen dit laatste ook vaak vast bij hoofdpijn. Een bekende oorsprong van hoofdpijn is bijvoorbeeld de nek. Door de belasting die wij in het dagelijks leven van onze nek vragen, kan de nek verkrampt raken waardoor onze halswervels minder bewegelijk worden. (wie “knakt” er niet af en toe zijn nek om deze wat bewegelijker te maken) Door al het zitten achter monitoren, het kijken naar mobiele telefoons en ook nog eens een flinke dosis stress, kunnen onze nekwervels dus minder bewegelijk zijn. Hier bovenop kan er ook nog eens verkramping van de nekspieren optreden. Dit heeft direct gevolgen voor enerzijds de bloedvaten die door de nek naar het hoofd lopen en anderzijds de zenuwen die langs deze wervels lopen. Zowel de bloedvaten als de zenuwen kunnen hinder ondervinden van de verkramping. De zenuwen kunnen hierdoor geïrriteerd of deels geblokkeerd worden (subluxatie!) en bloedvaten kunnen mogelijk vernauwen. Het hoofd krijgt vervolgens te weinig zuurstof of te weinig regulatie vanuit onze zenuwen en reageert hier op door een signaal af te geven: Pijn!

Contact opnemen

Chiropractische Zorg bij Migraine en Hoofdpijn

Uw chiropractor zal proberen vast te stellen waar en waardoor de hoofdpijn wordt veroorzaakt. Wanneer deze bijvoorbeeld in de nek haar oorsprong vindt, dat kan een chiropractor door lichte correcties uit te voeren zo mogelijk de balans in de nek herstellen. Hierbij worden dus blokkades voor zenuwen en bloedvaten verzorgd waardoor deze mogelijk kunnen herstellen en weer kunnen functioneren. De hersenen ontvangen weer de benodigde signalen van het zenuwstelsel en een ongestoorde bloedtoevoer vanuit de bloedvaten. Er is geen reden meer om alarmsignalen af te geven, dus de pijn neemt af. Wij komen graag met u in contact om te onderzoeken of wij ook u bij uw hoofdpijnklachten kunnen helpen.

Afspraak maken?

U kunt een afspraak maken via telefoon, mail of gebruik het formulier.

Neem contact met ons op of maak een afspraak

Ik ben een nieuwe klant
Ik ben een bestaande klant

Als je een nieuwe klant bent, vul dan het formulier hieronder in zodat er iemand bij ons binnen 1 dag contact met je kan opnemen.

  Mogen wij u tussen 7:30 en 9:00 's bellen?

  nl_NL