Zorg van uw chiropractor bij een beknelde zenuw in uw rug

De rug is een essentieel onderdeel van ons lichaam. Zo geeft de rug stevigheid en biedt het belangrijke bescherming aan het ruggenmerg. Rugklachten kunnen dan ook vergaande gevolgen hebben. Mensen met ernstige rugpijn kunnen namelijk soms zelfs niet meer lopen, hun werk niet doen, niet sporten of liggen wakker van de pijn.

In een deel van de gevallen worden rugklachten veroorzaakt door een beknelde zenuw. Chiropractische zorg kan uw pijn verlichten en de oorzaak van de klachten verminderen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? U leest het in deze blog.

Contact opnemen

Wat is een zenuwbeknelling?

De basis van de rug wordt gevormd door de ruggengraat: een opstapeling van ruggenwervels. Binnen het wervelkanaal, dat wordt gevormd door deze wervels, loopt het ruggenmerg. Dit is een bundel van zenuwen die de communicatie van en naar de hersenen mogelijk maakt. 

Tussen de ruggenwervels door treden de zenuwen uit het ruggenmerg naar de lichaamsdelen waar ze hun functie uitvoeren. Zenuwen die het gevoel in de hand mogelijk maken, treden bijvoorbeeld het ruggenmerg uit ter hoogte van de nek en bovenrug. 

Bij een beknelde zenuw in de rug is er dusdanig weinig ruimte overgebleven voor de zenuw dat deze zijn functie niet meer kan uitvoeren. Dit kan leiden tot verschillende klachten. Mogelijke oorzaken van een zenuwbeknelling zijn artrose, een hernia, een ongeluk, overbelasting, spinale stenose (vernauwing van het wervelkanaal) of een slechte houding.

De klachten bij een beknelde zenuw

De klachten van een beknelde zenuw* in de rug kunnen erg uiteenlopend zijn. Dit komt doordat het ruggenmerg een bundel van zenuwen is die van en naar veel verschillende delen in het lichaam loopt. 

Een beknelde zenuw veroorzaakt veelal pijn op de plek waar de zenuw bekneld is en deze pijn kan uitstralen naar delen in het lichaam waar deze zenuw werkzaam is. Wanneer de beknelling zich in de onderrug bevindt, kan dit bijvoorbeeld uitstralende pijn richting de bil en het been geven.

Naast pijn kunt u last hebben van tintelingen en een doof gevoel in het getroffen gebied. Ook komt spierzwakte veel voor bij mensen met een zenuwbeklemming. De ernst van de klachten is per individu verschillend en afhankelijk van de mate van beknelling.

Chiropractie bij een beknelde zenuw in de rug

Chiropractie biedt passende zorg wanneer u last heeft van een beknelde zenuw in de rug. Omdat er veel verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan de beknelde zenuw en de klachten per individu verschillen, zal de chiropractor eerst een intake met u plannen. 

Tijdens deze intake stelt de chiropractor u bijvoorbeeld vragen over de plek van uw klachten en de mate waarin de klachten u belemmeren in uw dagelijks leven. Daarnaast zal de chiropractor een lichamelijk onderzoek doen om meer informatie te krijgen over de ontstaanswijze van uw klachten.

Op basis van de bevindingen uit het intakegesprek stelt de chiropractor een behandelplan op. Dit behandelplan is per persoon verschillend en kan meerdere behandelmethoden omvatten. 

Een veelgebruikte behandeltechniek binnen de chiropractie is het toepassen van manipulaties. Hierbij geeft de chiropractor kort en krachtig druk op de wervelkolom, waardoor er ruimte vrij wordt gemaakt voor de zenuw. Deze manipulaties kunnen een krakend geluid met zich meebrengen, dit is niet gevaarlijk en in de meeste gevallen pijnvrij. 

Door de manipulaties komen de wervels weer in hun natuurlijke stand en positie te staan, dit zorgt voor ruimte voor de structuren rondom de wervels, zoals de zenuwen.

Het behandelen van de bewegingsafwijkingen in de wervelkolom herstelt de balans van de wervels. Zo worden niet alleen de symptomen aangepakt, maar nemen we ook de oorzaak van uw klachten weg. Chiropractie is daarom een uitstekende behandelmethode die ook op lange termijn erg effectief is.

Bij Chiropractie Den Haag staan wij voor u klaar!

Herkent u de genoemde klachten en bent u benieuwd wat wij bij Chiropractie Den Haag voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij informeren u graag over de behandelmogelijkheden die wij u kunnen bieden en hopen u snel te kunnen helpen in onze praktijk.

Afspraak maken?

U kunt een afspraak maken via telefoon, mail of gebruik het formulier.

Neem contact met ons op of maak een afspraak

Ik ben een bestaande klant
Ik ben een bestaande klant

Als je een nieuwe klant bent, vul dan het formulier hieronder in zodat er iemand bij ons binnen 1 dag contact met je kan opnemen.

    Mogen wij u tussen 7:30 en 9:00 's bellen?

    nl_NL