Wat is het verschil tussen een chiropractor en een osteopaat?

Chiropractie en osteopathie zijn geneeswijzen die een aantal overeenkomsten hebben. Daarom is het voor velen nog onduidelijk wat het verschil is tussen de chiropractor en de osteopaat. Om een juiste keuze te kunnen maken tussen de behandelmethoden, is dit belangrijke informatie. 

Op deze pagina leest u meer over beide geneeswijzen en de verschillen tussen chiropractie en osteopathie. Wij hopen dat u hiermee een goede keuze kunt maken en de juiste therapeut kunt vinden.

Contact opnemen

Wat is chiropractie?

Een chiropractor zal nooit chemische middelen voorschrijven of zeggen dat hij u geneest. Een chiropractor wil uw lichaam de juiste omstandigheden geven waardoor het zelf kan herstellen.

Chiropractie is een methode die de gezondheid bevordert, waarbij de focus ligt op het opsporen en behandelen van afwijkingen in de wervelkolom en de daarmee samenhangende klachten. 

De wervelkolom is een opstapeling van ruggenwervels die bescherming bieden aan het ruggenmerg: een onderdeel van het centrale zenuwstelsel. Het ruggenmerg omvat een bundel van zenuwen die signalen vanuit allerlei delen van het lichaam naar de hersenen vervoeren en andersom. 

Omdat ieder orgaan of deel van ons lichaam door het zenuwstelsel wordt aangestuurd, is een groot gedeelte van onze lichamelijke klachten ook terug te voeren op een verstoring van het zenuwstelsel.

Afwijkende standen in de wervelkolom kunnen het functioneren van de zenuwen verstoren en zo tot vervelende klachten leiden, zoals pijn en tintelingen.

Zorg van een chiropractor in Den Haag

Tijdens een sessie zal de chiropractor uw klachten en de mogelijke oorzaken hiervan uitgebreid onderzoeken. Aan de hand van de bevindingen kan de behandelaar handmatige druktechnieken toepassen om de wervelkolom te corrigeren waar dat nodig is. 

Op deze manier wordt de balans tussen de verschillende structuren in de rug hersteld en wordt de druk op het zenuwstelsel verminderd, waardoor de klachten afnemen. 

De chiropractor zal er dus voor zorgen dat uw zenuwstelsel weer de mogelijkheid krijgt om te herstellen. Zo wordt niet alleen uw klacht behandeld, maar ook de oorzaak hiervan. Naast het toepassen van de handmatige druktechnieken, zal de chiropractor u ook adviezen meegeven die van belang kunnen zijn om het herstellend vermogen van uw lichaam te verhogen, zodat u sneller van uw klachten afkomt.

Wat is osteopathie?

Net zoals bij chiropractie, wordt er bij osteopathie door de therapeut handmatig gewerkt om de normale beweeglijkheid van het lichaam te herstellen. Waar de focus binnen de chiropractie met name ligt op het behandelen van klachten die hun oorsprong hebben in de wervelkolom, richt osteopathie zich voornamelijk op de ´zachte´ weefsels van het lichaam, zoals de spieren en organen.

Het lichaam wordt binnen de osteopathie gezien als één geheel. De organen, botten en spieren zijn immers ook allemaal met elkaar verbonden en daarom kunnen verstoringen in een van de structuren ook leiden tot klachten op andere plekken.

Door middel van mobilisatietechnieken worden tijdens de behandeling niet alleen uw klachten behandeld, maar is er ook veel aandacht voor het wegnemen van de oorzaken van uw klachten.

Wat zijn de verschillen tussen chiropractie en osteopathie?

Zowel chiropractie als osteopathie kunnen geschikte behandelmethoden zijn voor het wegnemen van klachten en het optimaliseren van uw gezondheid. Binnen beide geneeswijzen wordt het lichaam als één geheel gezien en richten de behandelaars zich op het herstellen van de balans in het lichaam.

Het voornaamste verschil tussen chiropractie en osteopathie is de manier waarop deze disbalans wordt behandeld. Chiropractoren richten zich met name op de ongestoorde werking van het zenuwstelsel, waardoor bijna iedere klacht kan worden verzorgd.

Chiropractie Den Haag

Twijfelt u welke behandelmethode het meest geschikt is voor uw klachten? Neem gerust contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden die chiropractie biedt.

Wij hopen u snel van dienst te kunnen zijn. De chiropractoren van Chiropractie Den Haag staan voor u klaar!

Afspraak maken?

U kunt een afspraak maken via telefoon, mail of gebruik het formulier.

Neem contact met ons op of maak een afspraak

Ik ben een bestaande klant
Ik ben een bestaande klant

Als je een nieuwe klant bent, vul dan het formulier hieronder in zodat er iemand bij ons binnen 1 dag contact met je kan opnemen.

    Mogen wij u tussen 7:30 en 9:00 's bellen?

    nl_NL